September = Suiker vrij

Deze blog gaat over waarom het een goed idee is om eens een maandje suiker uit je voeding te schrappen. En dan bedoel natuurlijk geraffineerde suiker. Voor ik begin om te vertellen waarom het goed is om suiker te schrappen is het handig te weten wat suiker met je lichaam doet.

VAN MOND TOT KONT:

Als eerste wanneer je suiker eet of drinkt stop je het in je mond. We hebben waarschijnlijk allemaal wel meegekregen dat suiker niet goed voor je tanden. Dit is omdat we verschillende bacteriën in onze mond hebben. Suiker is slecht voor onze tanden, omdat bacteriën in onze mond suiker omzetten in zuur. Zuur kan het tandglazuur aantasten. Het tandglazuur is het beschermlaagje dat om onze tanden heen zit. Tandglazuur kan door zuur worden opgelost en als het glazuur eenmaal weg is, komt het niet meer terug. Wanneer het tandglazuur van je gebit is aangetast, kun je brozere tanden krijgen. Je tanden kunnen er zelfs door verkleuren. Bovendien is de kans groter dat je gaatjes in jouw tanden krijgt.  Echter maken de bacteriën in onze mond geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers zitten bijvoorbeeld in fruit. Het is natuurlijk ontzettend goed voor onze gezondheid om elke dag fruit te eten. Het beste kun je dit beperken tot 2 stuks fruit (200 gram) op een dag. Vooral bij citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappelen is het belangrijk om er niet meer dan 2 stuks per dag van te eten. Zo is het bijvoorbeeld voor tanden niet goed om de hele dag door citroen sap te drinken.  

Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Te veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om vooral niet te veel fructose binnen te krijgen. Suiker bestaat voor de ene helft uit glucose en voor de andere helft uit fructose (vruchtensuiker). Krijg je te veel suiker en daarmee te veel fructose binnen, dan kun je last krijgen van je darmen. Denk bijvoorbeeld aan kramp en een opgeblazen gevoel. Fructose komt veel voor in koek, snoep, frisdranken en vruchtensappen. En wordt ook wel toegevoegd aan bewerkt voedsel.

Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Dit noemen we ‘Glycatie’. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s, ook wel versuikerde eiwitten. Collageen en elastine zijn ook eiwitten en zorgen ervoor dat de huid soepel en jong blijft. Wanneer suikers zich gaan binden aan deze eiwitten, zullen elastische vezels verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. Het resultaat: steeds meer rimpels en een slapper wordende huid. Helaas is dat nog niet alles: ben jij iemand die vaak last heeft van Acne? Het proces van glycatie veroorzaakt namelijk een overmaat aan cortisol, het stresshormoon. Dit zorgt ervoor dat je huid uit balans raakt en daarmee de huid verstoort, zodat Acne (letterlijk en figuurlijk) de kop op blijft steken.

Suiker werkt op een bepaalde manier verslavend voor ons lichaam. Wanneer we suiker eten, gaat er een signaal af naar onze hersenen, waarbij het stofje dopamine wordt aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een toename van het geluksgevoel. Je gelukkig voelen, dat wil iedereen wel, dus is het lichaam hierdoor nog gemotiveerder dit gevoel vast te houden door meer zoet te gaan eten. Gebruik je even geen suikers, krijgt je bloedsuikerspiegel een dip en enkel door opnieuw suiker te gebruiken kunnen we dit opvangen. Je lichaam hunkert ernaar en je kan het signaal van drang naar dat koekje of snoepje amper negeren.

Maar wist je dat suikers niet alleen in ‘zoete’ producten, zoals snoep en ijs, zitten? Het zit zelfs in producten waar we het helemaal niet verwachten… Bijvoorbeeld in sauzen, kant-en-klare maaltijden, zelfs in alle versies die beweren ‘gezond’ en ‘light’ te zijn. Die bloedsuikerspiegel schommelt dus de hele dag lekker door en vooral ’s avonds is het bijzonder moeilijk om de dag af te sluiten zonder een zoete beloning.

Je lever is een belangrijk orgaan. Wanneer het niet goed werkt, heeft je lichaam daar last van. Je lever maakt namelijk giftige stoffen in je lichaam onschadelijk. Deze stoffen voert je lichaam af via je urine of ontlasting. Daarnaast zorgt je lever ervoor dat voedingstoffen worden omgezet in bouwstoffen of energie. Zo wordt fructose (fruitsuiker) door je lever omgezet in glucose. Hierdoor krijgt je lichaam energie. Je lever kan maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een deel omgezet in glucose. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting. 

Kan ik dan beter helemaal geen suiker eten?

Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Deze energie kun je het best halen uit van suikers die van nature aanwezig zijn in groente, fruit. De suikers in producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig. Dit zijn suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd. En heb je simpel weg niet nodig sterker nog je lichaam gaat er minder goed van functioneren.

Vind je deze BLOG boeiend of heb je nog vragen stuur me een persoonlijk berichtje: info@beinginmotion.nl. En ik beantwoord ze graag!

Geef een reactie